Takmičenja

Javi i objavi – o čemu se šuti i šta te ljuti?: Učestvuj u nagradnom konkursu #PROGOVORI

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa Omladinskim resursnim centrom (ORC) Tuzla kroz tim CAT BiH (Citizens Against Terrorism) poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da se prijave za učešće u nagradnom konkursu #Progovori koja se realizuje u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP).

Imaš priliku da pišeš onako kako misliš.

Građanin/građanka reaguje na društvene pojave i događaje koji ometaju redovne procese i kvalitet života u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, zašto da šutiš?

Snimi. Fotografiši. Piši. Objavi.

I, usput, osvoji vrijedne novčane nagrade!

Link za prijavu tvojih medijskih sadržaja (tekst uz prateću fotografiju).

Građani/građanke novinari/novinarke su u mogućnosti da svakodnevno dijele značajan broj sadržaja u vidu informacija, fotografija, video klipova i drugih vrsta sadržaja na portalima koji zvanično nisu mediji. Najčešći kanali za cirkulaciju sadržaja su društvene mreže poput Twittera, Facebooka i YouTube-a.

Dodjeljuje se nagradni fond u ukupnom iznosu od 1000 KM za četiri najbolja medijska sadržaja – nagradu stručnog žirija u iznosu od 400 KM i tri nagrade publike u iznosu po 200 KM.

Pravila učešća:

  • Nagradni konkurs #Progovori je otvoren za sve punoljetne građane/građanke Bosne i Hercegovine.
  • Rok za prijavu medijskih sadržaja na konkurs je 1. februar 2022. godine. Prijave pristigle poslije navedenog datuma se neće uzeti u konkursno razmatranje.
  • Posjeti link za prijavu kako bi objavio/objavila svoj tekst (priču) uz prateću fotografiju. Prije objave tvog medijskog sadržaja putem online obrasca na datom linku, potrebno je da se registruješ na web stranici.
  • Medijski sadržaj treba da bude:
    gramatički i pravopisno ispravan tekst (priča) koji treba da u naslovu sadrži hashtag: #Progovori
    tekst (priča) koja ne sadrži manje od 200 i ne više od 1000 riječi,
    fotografija koja u opisu ne sadrži manje od 20 riječi,
    tekst (priča) koji NE SADRŽI političku ili bilo koju drugu vrstu propagande, koji afirmiše političke ličnosti, koji širi govor mržnje, nacionalizam, krši ljudska prava ili eksplicitne fotografije,
    tekst (priča) uz prateću fotografiju koji imaju odobrenje staratelja ukoliko se na njima nalazi maloljetna osoba,
    autorske fotografije ili fotografije za čije korištenje imaš dozvolu.
  • Na konkurs možeš prijaviti više medijskih sadržaja, ali svakako preferiramo kvalitet u odnosu na kvantitet.
  • Svi medijski sadržaji koji su u skladu sa pomenutim kriterijumima biće objavljeni na web stranici www.imep.ba.
  • Pored objave pristiglih medijskih sadržaja na www.imep.ba, CPCD i CAT BiH će objavljene medijske sadržaje podijeliti na svojim zvaničnim kanalima društvenih mreža.
  • Autori/autorice medijskih sadržaja objavljenih na www.imep.ba u toku trajanja nagradnog konkursa treba da dostave na email adresu info@imep.ba sljedeće podatke:
    ime i prezime autora/autorice medijskog sadržaja, datum rođenja, adresu i kontakt telefon
  • Samo medijski sadržaji koji ranije nisu objavljeni i koji nisu učestvovali u drugim takmičenjima mogu biti prijavljeni na u ovom konkursu.
  • Učestvovanje u konkursu nije dozvoljeno zaposlenicima/zaposlenicama CPCD-a i ORC Tuzla/CAT BiH, te članovima/članicama njihovih porodica i rodbini.

Nakon 1. februara 2022. godine, stručni žiri će odabrati medijski sadržaj čijem autoru/autorici će se dodijeliti novčana nagrada u iznosu od 400 KM prema sljedećim kriterijumima:

  • Originalan sadržaj isključivo u vlasništvu osobe koja ga dostavlja
  • Kvalitetan, informativan, edukativan i koristan sadržaj
  • Razumljiv i čitljiv stil pisanja
  • Sadržaj poziva na akciju – poziva čitatelje/čitateljice da prokomentarišu, pokrenu određenu aktivnost, podijele svoja iskustva, pogledaju slične tekstove/objave na drugim stranicama putem linka, i slično
  • Sadržaj može, a ne mora, da obiluje vizuelnim segmentom – pratećim fotografijama, linkovima, infografikama i slično

Nagrade publike u iznosu od po 200KM će biti dodijeljene za tri medijska sadržaja koji osvoje najveći broj čitanja putem web stranice www.imep.ba gdje će biti objavljeni u periodu od 1. do 10. februara 2022. godine

Prijavom na takmičenje učesnici/učesnice garantuju:

  • da je objavljeni medijski sadržaj njihovo originalno djelo;
  • da su svi lični podaci tačni;
  • da učesnik/učesnica takmičenja prihvata sva pravila navedena ovdje.

Preuzeto sa: lonac.pro